Botenweging

Dit jaar worden boten op de Hollandia Roeiwedstrijden / Aegon NK 2019 bij alle races gewogen. Hieronder is beschreven hoe dat in zijn werk gaat.

Vragen
Hoeveel moet mijn boot wegen?
De gewichten voor boten zijn te vinden in Artikel 19 van het reglement voor roeiwedstrijden.

Wanneer wordt er gewogen?
Na elke race (zowel reguliere als NK-races) worden enkele boten steekproefsgewijs gewogen. Het kan dus voorkomen dat je zowel bij je voorwedstrijd als je (halve) finale geselecteerd wordt.

Hoe wordt er gewogen?
Indien je boot is geselecteerd voor de botenweging, wordt dit zodra je je boot uit het water haalt door de controlecommissie verteld. Ze begeleiden je dan naar de weegschalen.

Wat als mijn boot te licht blijkt te zijn?
Als je boot voor de eerste keer te licht wordt bevonden, krijg je de laatste plaats in de uitslag van je race. Wordt je boot later tijdens de wedstrijd nogmaals te licht bevonden? Dan word je uitgesloten van deelname aan het betreffende nummer.

Kan ik proefwegen?
Ja, natuurlijk kan dat. Op vrijdag is de weging vanaf 10.00u open voor proefwegen. Op zaterdag en zondag vanaf 7.00u. Na de laatste race kan er op vrijdag tot 21.30 en zaterdag tot 19.15 nog proefgewogen worden. Tijdens de officiele weegmomenten is het mogelijk om proef te wegen, maar officiele wegingen hebben voorrang. Zie hieronder voor een schema.